Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00

Pas op voor anthracnose: gaten in uw planten

Pas op voor anthracnose: gaten in uw planten

Planten met anthracnose? Planten met gaten zien er natuurlijk niet mooi uit, maar waar worden deze gaten door veroorzaakt? Misschien zag een of ander insect uw plant wel aan voor lekkere snack of complete maaltijd en heeft deze lekker zitten smikkelen. Dit zou natuurlijk heel vervelend zijn, maar met het verwijderen van dit insect is wel meteen het hele probleem opgelost. Als de gaten veroorzaakt zijn door anthracnose heeft u meer pech. Dan is uw plant namelijk flink ziek. Wat is anthracnose en hoe komt u er weer vanaf?

Wat is anthracnose?

Anthracnose is een verzamelnaam voor verschillende soorten plantenziekten. Deze ziekten veroorzaken allemaal ongeveer dezelfde symptomen. Het weefsel van de plant sterft opeens af, waardoor lelijke plekken op de bladeren ontstaan. Deze plekken zien er eerst dor en zwart uit, maar later worden het gaatjes die steeds groter worden. Uiteindelijk zal het hele blad verdwijnen. Dit soort plekken komen vaak voor op de bladeren, maar ook de bloemen, vruchten en de stam van een plant kunnen worden aangetast. Er bestaan verschillende soorten anthracnose. Sommige soorten hebben binnen een mum van tijd uw hele plant opgegeten en bij andere soorten blijft het bij een paar kleine gaatjes.

Anthracnose op bladeren

De ideale omstandigheden voor optreding van anthracnose

Tijdens bepaalde periodes moet u uw planten beter controleren op anthracnose. De omstandigheden zijn optimaal wanneer:

  • Het warm weer is
  • Het veel regent of vochtig weer is
  • Het tussen de 20 en 27 graden Celsius is
  • Er mist of dauw optreedt

Regen verspreidt de sporten van de schimmel die de ziekte heeft veroorzaakt, waardoor de rest van de tuin ook besmet kan raken. De schimmels kunnen lang overleven in zaad, blad en stengels in plantenresten.

Bestrijding

Bestrijd anthracnose het liefst preventief. Dit doet u door een goede kwaliteit zaad te zaaien en aan wisselteelt te doen in de moestuin. Voor uw andere planten geldt dat een goede verzorging de planten in leven kan houden. Als een plant in de juiste grond staat en de juiste hoeveelheid water, licht en voeding krijgt, dan staat deze sterk in zijn strijd tegen anthracnose. Zijn uw planten toch besmet geraakt? Knip dan de aangetaste delen weg of verwijder de hele plant in ernstige gevallen. Vernietig dit plantenafval door het bijvoorbeeld te verbranden. In ons tuincentrum zijn diverse bestrijdingsmiddelen te krijgen die goed helpen tegen allerlei soorten plantenziektes. Kom dus vooral eens bij ons langs. We geven u graag advies! Het is heel belangrijk dat u altijd uw tuingereedschap goed schoonmaakt, anders kan anthracnose dit als gastheer gebruiken.

Heeft mijn plant last van anthracnose?

Ziet uw plant er niet goed uit? Wij helpen graag bij het stellen van een diagnose. Neem een foto van de plant mee naar ons tuincentrum, zodat we de symptomen met eigen ogen kunnen bekijken. Misschien heeft uw plant inderdaad last van anthracnose, maar het zou ook de bladvlekkenziekte of plantroest kunnen zijn. Kom snel eens bij ons langs met een foto van uw zieke plant en wij geven u een weloverwogen advies!