Onkruid voorkomen of bestrijden
Hè bah! Weer de tuin in om het onkruid weg te halen. En dan te bedenken dat je dat diezelfde week nog hebt gedaan. Erg vervelend, en het is echt niet zo dat je je best niet hebt gedaan. Het komt door het wisselvallige weer dat al het onkruid zo snel weer op komt. Regen, zon, regen, zon… Helaas kunnen we aan het weer niks veranderen.
Ergenis nummer één bij tuinierders; onkruid. Het is eigenlijk een ongewenste plant op de plaats waar het groeit. Hoe het er komt? Heel eenvoudig, het kan meegevoerd en verspreidt worden door de wind. Ook hebben vogels hierbij een belangrijke rol, veel vogels eten zaden waardoor de uitwerpselen ook vaak zaad bevatten. Heel vervelend voor onze mooi bijgehouden tuintjes, wij hebben tips om het onkruid in de tuin te voorkomen of om het te bestrijden.
Tips voor onkruid voorkomen
- Bodembedekkers (mulchlaag). Doormiddel van een mulchlaag krijgt onkruid geen kans om te groeien. Verschillende mulch materialen zijn; karton, gras, stro, houtsnippers, boomschors, cacaodoppen (Let op met honden! Die kunnen niet tegen de stof theobromine die hier in zit) en ook compost.
- Laagblijvende, compact groeiende planten. Er zijn verschillende plant bodembedekkers die een gesloten dek vormen. Zo komt er ook bijna geen onkruid meer door, blijf ze wel goed bemesten zodat ze goed en sterk groeien. Enkele planten die je hier goed voor kunt gebruiken zijn de vinca, pachysandra, hedera, bodembedekkende rozen of huislook.
- Worteldoek. Wordt zeker aangeraden bij de aanleg van paden en/of terrassen. Ook kun je het neerleggen en daarna bodembedekkers als houtsnippers, boomschors of cacaodoppen (Let op met honden! Die kunnen niet tegen de stof theobromine die hier in zit) er overheen strooien. Het geeft niet de garantie dat er nooit meer iets doorheen komt maar je bent zeker al een heel eind geholpen.
Tips voor onkruid bestrijden
- Wieden of plukken. Doe dit wanneer de grond goed nat is. Zo trek je de plant er makkelijker uit met wortel en al.
- Schoffelen of wortelsteken. Doe dit juist bij droog weer, het afgesneden onkruid verdroogt dan. Zorg er voor dat het gereedschap goed scherp is en blijf altijd rechtop staan. Zo kun je meer kracht zetten en is de houding beter voor je rug.
- Borstelen of krabben. Een intensieve maar ook effectieve manier van het verwijderen van onkruid van of tussen de bestrating. Zorg ervoor dat er een lange steel aan zit zodat je wederom een betere houding aan houdt.
- Branden of spuiten. Zeer effectief is het branden of spuiten van onkruid. Het is helaas niet geschikt om zo tussen je planten door te werken. Wel ideaal voor paden en terrassen. Lees voorafgaand de gebruiksaanwijzing goed door en pas op voor brand.
- Onkruidbestrijdingsmiddelen of heet water. Er zijn ecologisch verantwoorde middelen die je nog wel kunt gebruiken. Ben je er zelf alsnog geen fan van kun je er nog altijd voor kiezen om het met heet water tegen te gaan. Het verschil is dat je bij bestrijdingsmiddelen op het blad spuit en het heet water juist bij de wortels wilt krijgen. Hou bij onkruidbestrijdingsmiddelen altijd de dosering aan wat wordt aangegeven en lees de gebruiksaanwijzing goed door. Pas bij het hete water goed op dat het niet over jezelf heen komt.
Voor meer tips ben je altijd welkom in ons tuincentrum in Rijswijk (Noord-Brabant).